Onan Coffee & Tea Onan Coffee & Tea

Hoe we werken

Passie, kwaliteit en toewijding

Direct Trade: Van bes tot gebrande koffieboon

Een koffieboon is meer dan een lekker product. Bij Onan kiezen we er heel bewust voor om op een eerlijke en respectvolle manier te werken! Ons respect gaat in de eerste plaats uit naar de boeren met wie we nauw samenwerken en wiens expertise we zeer hard waarderen. Tegelijkertijd betekent het ook respecteren wat de natuur ons te bieden heeft en ervoor zorgen dat onze producten op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd worden. Wij streven er voortdurend naar om nieuwe manieren te vinden om u een product van de hoogste kwaliteit aan te bieden, dat op een duurzame manier geproduceerd is.

Deze filosofie vertaalt zich in het systeem dat we gebruiken, namelijk Direct Trade. Het is een transparante manier van werken die een eerlijke prijs garandeert voor onze boeren en hun arbeiders, een hoge kwaliteit garandeert en de eigenschappen van het product vooropstelt. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze nauwe band met de boeren en de manier waarop wij contact met hen houden. Ze zijn slechts een telefoontje, whatsapp of bezoekje van ons verwijderd. Zo kunnen we volop genieten van hun expertise en krijgen we daar direct feedback op! Onze relatie is gebaseerd op vriendschap en vertrouwen, en samen werken we gepassioneerd aan het perfecte kopje koffie voor u. Kort samengevat, Direct trade bestaat uit drie pijlers: duurzame productie, sociale duurzaamheid en wetenschappelijke innovatie, die samen zorgen voor een product van de hoogste kwaliteit dat op de best mogelijke manier geproduceerd is!

Een duurzame koffieboon

“Respect voor alles wat leeft en geeft.” Onze boeren werken ‘met’ de natuur, niet ‘tegen’ haar. Deze duurzame manier van werken blijkt onder andere uit het feit dat onze boeren geen pesticiden gebruiken om de productie te verhogen, noch andere opdringerige manieren om fauna en flora te manipuleren. Hun vertrouwen in de creativiteit van de natuur om problemen te overwinnen is ongeëvenaard en is keer op keer bewezen. Neem alleen al de koffiebessen-etende apen, katten of vogels. Men zou kunnen denken dat een boer alles zou doen om zijn gewassen en koffiebonen te beschermen tegen deze dieren, door ze bijvoorbeeld af te dekken, schrikmaatregelen te nemen, elektrische hekken te plaatsen of chemicaliën te gebruiken.

In tegenstelling, de boer gelooft dat er geen maatregelen nodig zijn. De plukkers beginnen vaak te plukken waar de vogels eten, omdat zij altijd de rijpste en zoetste bessen vinden. Vogels en veel andere dieren zouden er niet zijn als pesticiden werden gebruikt of als de bessen niet gezond waren! Dit zou het hele ecosysteem ruïneren, dat juist verantwoordelijk is voor prachtige smaakvolle koffiebessen! Bovendien leveren ze een goede bijdrage aan het welzijn van de boerderij, in de zin dat ze helpen de insectenpopulatie onder controle te houden en vergezellen de plukkers met hun prachtige geluiden en gezang bij het werk op de boerderij!

Een eerlijke en sociale koffieboon

Het traject van elke koffieboon voor het bij Onan aankomt ontgaat ons niet. Correcte werk- en levensomstandigheden zijn voor ons van levensbelang. De boeren krijgen zelf het grootste deel van de winst, en zijn niet onderworpen aan de beurskoersen zoals vaak het geval is. Door de korte productieketen is het systeem zeer transparant en worden de boeren beschermd tegen misbruik. Er wordt gezorgd voor huisvesting, gezondheidszorg en scholing. De vaste werknemers kunnen zelfs na hun pensionering op de boerderij blijven wonen!

Doordat de werknemers nauw bij de verschillende stappen van het productieproces betrokken zijn, kunnen zij hun eigen passie voor het product tot uiting brengen en hun deskundigheid ontwikkelen en delen.

CreËer en innoveer

Wetenschappelijke innovatie en kwaliteitsgarantie van iedere koffieboon: samenwerking tussen verschillende soorten kennis zorgt voor een steeds groeiend, superieur product. Wij waarderen de kennis van de boeren enorm en leren zoveel mogelijk van hen. Door jarenlange ervaring, wetenschappelijk onderzoek en kennisuitwisseling te combineren, zijn zij erin geslaagd vele specifieke variëteiten te ontwikkelen die in hun ideale microklimaat op aparte percelen kunnen worden geteeld. Deze wetenschappelijke en innovatieve aanpak sijpelt door in elke stap van het proces. Zo zorgen we er bijvoorbeeld altijd voor dat de koffiebonen op hun reis van de boerderij naar België in de middelste container op de boot vervoerd kunnen worden. Zo worden onze boontjes tijdens de reis niet te warm of te koud en kunnen ze in perfecte staat aankomen.

Op naar de thee

Wij proberen onze kennis en productiemethoden voortdurend te verbeteren en te actualiseren. En natuurlijk is onze filosofie ook van toepassing op onze theeselectie. Wij hechten veel waarde aan de herkomst en productieomstandigheden van onze thee, maar zijn nog niet zo direct betrokken bij het productieproces als het geval is bij onze koffie. Dit is iets waar we ons best voor doen naarmate we verder groeien.

Leer onze boeren kennen

Maak kennis met onze koffieproducerende vrienden en ontdek hun onweerstaanbare koffies.

Leer de boeren kennen

Branden voor bedrijven en horeca

Wij kunnen u helpen de beste koffie van de stad te serveren!

Klik hier om ook op jouw bedrijf of kantoor van onze koffie te kunnen genieten!

Ontdek onze koffie en thee

Ontdek het zelf!

Bekijk onze koffie
Leer onze thees kennen

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!