Ons team
Passie voor koffie, thee en vriendschap
We vloeien samen ... als een team
Let's talk
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Terwijl ik studeerde om kleuterjuf te worden in Leuven, begon ik aan een zoektocht naar de perfecte canephora (robusta) bonen. Wie had gedacht dat mijn zoektocht me rechtstreeks naar Onan zou leiden en voordat ik ‘ABC’ kon zeggen, werkte ik daar als student. Maar na het behalen van mijn diploma, drong het tot me door als een dubbele espresso – koffie was mijn ware roeping! Dus nam ik het dappere besluit om te blijven en nu, 18 jaar later, kan ik me mijn leven niet voorstellen zonder het heerlijke aroma van vers gezette bonen. Het lijkt erop dat mijn lot was verzegeld in een kopje koffie!
Wat is je functie?
Ik ben begonnen aan de bar als barista, maar nu bestaat mijn baan voornamelijk uit fulltime branden en het beheren van de branderij. Even tussen jou en mij, het roosteren is mijn favoriete onderdeel van het werk. Ik vind het gewoon heerlijk om een nieuw recept uit te proberen met een lekker muziekje op de achtergrond!
Wat interesseert je het meest in koffie?
Vanuit het oogpunt van een brander ben ik geïntrigeerd door hoe uitdagend en wetenschappelijk het is. Ik kan besluiten me te concentreren op bepaalde kenmerken die ik uit de koffie wil halen, maar de barista’s geven me dan hun feedback en ik kan de branding iets aanpassen, waarbij ik me concentreer op verschillende elementen die zij hebben opgemerkt nadat ze er een tijdje mee hebben gewerkt. Koffie is zo’n complex product en het beste uit elke variëteit halen is iets waar ik nooit genoeg van krijg!
Wat is je favoriete soort?
Dat is een moeilijke vraag, want eigenlijk hou ik van alle variëteiten waarmee ik werk. Veel hangt af van de tijd van het jaar. In de lente heb ik bijvoorbeeld meer zin in een zoete gele bourbon, terwijl ik in de winter meer Indiase koffie drink, die voller van body is en wat donkerdere tonen heeft.
Wat is je favoriete drankje?
Ik ben een echte espresso-, filter- en cappuccinoliefhebber!
Waarom ben je met Koffie Onan begonnen?
Ik was nog vrij jong toen ik besefte dat ik ooit mijn eigen bar wilde beginnen en koffie de aandacht wilde geven die het verdient. Regen of zonneschijn, zet mensen bij elkaar met een kop koffie in de hand en er ontstaat meteen een gezellige sfeer. Maak van deze koffie een product van hoge kwaliteit en je hebt een gouden combinatie. Toen ik 15 was, bezocht ik Londen voor de eerste keer en ik was in ontzag! Ik zag bars die volledig gewijd waren aan koffie en ik realiseerde me dat we in België niet genoeg deden met dit potentieel. Ik denk dat het op dat moment allemaal begonnen is.
Hoe is Koffie Onan eigenlijk tot stand gekomen?
In 2004 vond ik de locatie in de Parijsstraat, waar we nu nog steeds zitten. Ik ontmoette er Michel Longeville, een koffiebrander, en hij is degene die me op het spoor zette. We hebben samen koffie en thee geselecteerd en van daaruit is het allemaal begonnen.
Wat houdt uw huidige job in?
Mijn baan is in de loop van 14 jaar volledig veranderd, van barista tot het leiden van een groeiend bedrijf. In het begin werkte ik zes van de zeven dagen en deed ik alles zelf, ook de schoonmaak en het papierwerk na sluitingstijd. Toen kwam Chloé erbij en lange tijd hebben we dit samen gedaan. De laatste jaren begon het heel snel te veranderen. De winkel werd drukker en drukker, we begonnen onze eigen koffie te branden, de verkoop nam toe en ons team werd groter. Twee jaar geleden verhuisde de branderij naar een aparte locatie in de Vaartstraat, die nu het centrum van onze activiteiten is geworden. Al het branden, de logistiek en administratie gebeuren daar en het is ook de plaats waar je mij meestal kan vinden.
Wat interesseert je het meest in koffie?
Er is niets beter dan een goede eerste koffie ‘s morgens! Meer dan dat, ik wil iets proeven dat me elke dag weer versteld doet staan. Het is een uitdaging om je klanten die ervaring te geven, elke keer als ze de winkel binnenlopen, maar het verveelt nooit. Dat is waar ik het voor doe: het beste uit elk kopje halen!
Wat is je favoriete drankje?
Een goede filter in de ochtend en een killer espresso op elk moment van de dag! Je moet nooit onderschatten hoe moeilijk het is om een goede espresso te maken, het is een vak apart en het vergt passie en toewijding om er goed in te worden.
Wat is je favoriete soort?
Ik hou van onze Direct Trade-melange, omdat die de canephora-variëteit Old Paradenia bevat. Met de klimaatverandering zullen we meer aandacht moeten besteden aan dit soort variëteiten. Ik vind ook dat de combinatie van het zachtere Brazilië en het sterke India een interessante combinatie van smaken oplevert.
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Mijn vriend, met wie ik sinds 2012 samen ben, komt uit Leuven. Altijd als ik bij hem op bezoek was, gingen we koffie drinken bij Onan en ik grapte altijd dat als ik ooit naar België zou verhuizen, ik daar zou komen werken. In 2014 heb ik daadwerkelijk de stap gezet en gesolliciteerd. In eerste instantie combineerde ik het met mijn studie, maar het bleek dat ik meer zin had in koffie dan in studeren!
Wat is jouw functie?
Ik ben een van de hoofdbarista’s bij Onan en shopmanager van zowel Onan als KUp. Dat betekent dat ik naast mijn werk aan de bar ook bestellingen, werkroosters en een deel van de voorraad beheer.
Wat interesseert je het meest aan koffie?
Koffie is nooit saai! Er zit zoveel achter: de wetenschappelijke kant ervan, de teelt, het proces van branden, en dat alles resulteert in wat een goede espresso maakt! Aan de andere kant is er ook een emotioneel aspect, want hoe afgezaagd het ook klinkt, koffie brengt mensen samen, en daar hou ik absoluut van!
Wat is je favoriete soort?
Mijn favoriet is de liberica, vooral vanwege de pinda-achtige smaak. Als Nederlands meisje hou ik erg van deze smaak, of het nu in een kopje is of op een boterham. Hij bevat wel meer cafeïne dan de arabica-variëteit, dus iemand die zo energiek is als ik, moet hier wel een beetje mee oppassen! Maar als mijn energieniveau het dak eraf gaat, kan ik een zachte Braziliaanse catuai echt waarderen.
Wat is je favoriete drankje?
Ik hou van filterkoffie in de ochtend en een goede cappuccino in de namiddag.
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Na de pandemie zocht ik een nieuwe job en besefte ik dat ik op een plek wou werken die elke dag als thuis zou aanvoelen en waar mijn mood, mindset en persoonlijkheid een extra boost zouden krijgen. Ik voelde aan dat Koffie Onan me dat kon bieden. Daarbovenop zocht Onan een in-house ontwerper en dat matchte volledig met mijn profiel.
Wat is je functie?
Ik werk als barista en shopverantwoordelijke in onze bar en winkel. Met mijn achtergrond in zowel interieurontwerp als grafisch ontwerp, ben ik ook in-house designer van Onan. Dit houdt in dat ik steeds op zoek ben naar nieuwe creatieve visuals. Ik ontwerp postjes voor onze sociale media, geef vorm aan onze cursussen voor workshops en opleidingen en ondersteun onze marketing campagnes.
Wat interesseert je het meest in koffie?
Voor ik bij Onan begon te werken, wist ik nog niet zoveel over koffie. Ondertussen heb ik al ontzettend veel geleerd. In vers gemalen koffie kon ik wel al wat aroma’s al ruikend herkennen, maar bij Onan werd ik me pas bewust van alle verschillende smaken en tonen die kunnen schuilgaan in koffie.
Wat is je favoriete soort?
Ik heb mijn hart verloren aan de Colombiaanse Caturra. De tonen van geroosterde walnoot en rozijnen gevolgd door een frisse citrustoets zijn gewoon verslavend. Het is een lokale Zuid-Amerikaanse variëteit die het koffieprofiel van de regio mooi vertegenwoordigd.
Wat is je favoriete drankje?
Met mijn Italiaanse roots is een kleine espresso (met een beetje suiker, don’t shoot me) heilig voor me! Bij Onan leerde ik vervolgens ook filterkoffie appreciëren.
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Mijn koffie avontuur ging van start in Rusland in 2009, eerst als barista en later als koffiebrandster. Toen ik mijn Belgische partner leerde kennen, voor wie ik helemaal naar Leuven ben verhuisd, veranderde mijn leven. Tijdens mijn eerste bezoek aan België, nam hij me mee naar Onan voor een koffietje. Op dat moment wist ik dat ik als koffiebrandster wou blijven werken, maar dan in Onan. Want dit was de beste koffie van de regio!
Wat is je functie?
Ik ben de roastmaster van Onan, dus elke koffieboon die je koopt in onze winkel of proeft in onze bar werd door mij gebrand. Aangezien ik naast brandster ook een gecertificeerd Q-grader ben, bezit ik over een hoop koffiekennis en die probeer ik zoveel mogelijk te delen met mijn collega’s en onze studenten. Ik hou ervan workshops en proeverijen te organiseren en kan mijn expertise opgedaan in de SCA cursussen (branden, barista skills en expert groene koffie) hier goed voor gebruiken. Daarnaast leid ik de webshop in goede banen. Tot slot ben ik constant bezig met het updaten van ons koffie assortiment. Dit vooral door via onze eigen direct trade manier op zoek te gaan naar nieuwe koffietjes en producenten om mee samen te werken.
Wat interesseert je het meest in koffie?
De brede waaier van smaken en aroma’s die koffie ons kan bieden, is gewoon fascinerend. Daarom heb ik een nieuwe traditie gecreëerd binnen Onan. Elke ochtend maken we in de branderij tijd om een koffie te cuppen (of anders gezegd proeven) en onze ervaringen hierover met elkaar te delen. Pas daarna vliegen we in het werk. Met mijn master in geschiedenis kan ik ook niet ontkennen dat ik erg gepassioneerd ben door de geschiedenis van koffie.
Wat is je favoriete soort?
Als ik echt moet kiezen, zeg ik Kenya SL28. Deze koffie heeft zo’n aangename aciditeit aangevuld met kruidige tonen, interessant en overheerlijk. Wist je dat deze koffie specifiek ontwikkeld werd voor de typische ondergrond van Kenya en de lokale uitdagingen hiervan. De variëteit is door deze ontwikkelingen resistenter tegen ziektes en bepaald ongedierte en kan op die manier duurzamer verteeld worden.
Wat is je favoriete drankje?
Daar koffie branden al een erg complex proces is, heb ik hier graag een simpele koffie tegenover. Daarom is een klassieke filterkoffie mijn go-to!
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Zoekend naar een beetje stabiliteit in mijn chaotische studentenjaren, besloot ik te solliciteren als student bij Onan, mijn favoriete koffiebar. Zelfs toen ik voor mijn master biologie aan de Universiteit van Gent ging studeren, bleef ik bij Onan werken. Toen ik afstudeerde, viel het me moeilijk Onan achter te laten tot ik de opportuniteit zag om mijn wetenschappelijke achtergrond te combineren met mijn passie voor koffie.
Wat is je functie?
Ik werk in onze bar en winkel als barista en verkoper. In de branderij volg ik de logistieke werking op, zoals het verpakken van alle producten. Daarnaast ben ik gestart met een project rond Kombucha, waarin ik mijn wetenschappelijke kennis over fermentatie kan gebruiken. Nieuwe recepten testen, nieuwe producten voor ons assortiment proberen en evalueren, experimenteren met smaken, … Dat zijn voor mij de interessantste delen van mijn job. Daarnaast ondersteun ik de ontwikkeling van onze website.
Wat interesseert je het meest in koffie?
Mijn interesse wordt echt getriggerd door het wetenschappelijke perspectief op welke smaken in je uiteindelijke kopje koffie te vinden zijn en waarom. Ik hou me graag bezig met het uitpluizen van de nieuwste onderzoeken omtrent koffie en thee en daarop aansluitend te brainstormen over hoe de bestaande koffiemethodes kunnen geïnnoveerd worden. Met mijn postgraduaat in malting en brewing science, wil ik steeds mijn blik op de koffie-industrie verbreden.
Wat is je favoriete soort?
De S795 variëteit, zeker diegene die in India groeit, is mijn all-time favoriet. De variëteit laat zich duurzaam verbouwen, daar ze resistenter is tegen koffie bladroest. Deze resistentie heeft de S795 variëteit geërfd van haar voorouder Liberica (die zeker ook tot mijn top 5 behoort). Het verwantschap met Liberica zorgt ervoor dat de S795 een extra volle body heeft, lekker zoet en licht kruidig, ongelofelijk!
Wat is uw favoriete drankje?
In de ochtend verkies ik een verse filterkoffie. In de namiddag kan ik echter niet weerstaan aan een sterke cappuccino met havermelk.
Hoe ben je bij Koffie Onan gaan werken?
Ik begon met werken bij Onan toen ik geschiedenis studeerde aan de KU Leuven. Toen ik afstudeerde, kon in Onan echter niet achter me laten dus besloot ik om er voltijds aan de slag te gaan. In de jaren die gepasseerd zijn, ben ik er af en toe een tijdje tussenuit geweest om te reizen en andere delen en culturen van de wereld te ontdekken. Desondanks mijn avonturen leiden alle wegen me altijd weer naar Onan.
Wat is je functie?
Ik hou me hoofdzakelijk bezig met de organisatie van ons team en het inplannen van al onze medewerkers. De zorgzame kant van me vind het belangrijk dat iedereen hier zijn plekje vindt en dat het team goed samenhangt. Daarnaast hou ik ervan events en workshops te organiseren en haal ik energie uit het opleiden van onze studenten.
Wat interesseert je het meest in koffie?
De direct trade samenwerking die Onan heeft met de koffieproducenten vind ik zonder twijfel het boeiendste aspect van ons bedrijf. Als je weet hoe lang de keten van producent tot gebrande koffie is, is het verbazingwekkend hoe sterk al deze spelers toch met elkaar in contact kunnen staan, dit allemaal via onze direct trade benadering. Daarbovenop toont het ook wat koffie voor onze samenleving betekent: een heerlijk product dat mensen samenbrengt.
Wat is je favoriete soort?
India Catimor is mijn favoriete variëteit. Ik herinner me dat dit de eerste koffie was die me ongelofelijk verraste bij Onan. Op dat moment had ik nog nooit ervaren hoe verrassend het smakenpallet van koffie kan zijn. De unieke tonen van zwarte peper en gedroogd fruit waren zo onverwacht, maar een echte openbaring voor mijn smaakpapillen.
Wat is uw favoriete drankje?
Ik geniet het meeste van een smaakvolle en sterke espresso of een smeuïge cappuccino!
Ontmoet onze fantastische studenten...
Contacteer ons
Heb je een vraag?
Laat het ons weten!
Bezoek ons
Drink een kopje aan de bar of neem wat koffiebonen mee naar huis!
Groothandel? Vertel het ons!
Wij kunnen u helpen met het serveren van de beste koffie en thee van de stad!