Medium body, citroen, zoete rode appel, sappig (E) | Medium body, perzik, citroenschil, jasmijnthee (F)
€ 14,90Finca La Buena Esperanza, El Salvador
13°46'46.2"N 88°12'12.6"W
Koffie & girl power!
In 1924 had Amalia De Quintanilla een droom. Ze wilde 56 hectare land kopen in de Cacahuatique bergen in het oosten van El Salvador om haar eigen koffieplantage te beginnen en alleen de allerbeste koffiesoorten te produceren - geen gemakkelijke taak in die tijd, want de koffiebusiness werd grotendeels gedomineerd door mannen! Ze hield echter vol en tegen alle verwachtingen in werd ze een van de eerste vrouwelijke eigenaars van koffieboerderijen ter wereld. 'La Buena Esperanza', zoals ze haar boerderij noemde, was geboren!
Geweldige koffie van een achterkleinzoon
Nu, vier generaties later, runt haar achterkleinzoon Andrés de boerderij met dezelfde passie en vastberadenheid en houdt hij Amalia's droom levend. Net als Amalia gelooft Andrés dat de uitwisseling van informatie in alle stadia van het koffiezetproces de beste manier is om groei en verbetering te garanderen. Daarom bezoekt hij regelmatig alle betrokkenen, van boer tot barista.
We hebben de eer gehad om hem in onze winkel te verwelkomen en hij heeft ons niet alleen gecharmeerd met zijn opvattingen, kennis en gevoel voor humor, hij heeft ons ook geïnspireerd om te proberen het beste kopje koffie van Leuven te serveren.
Klimaatverandering: improviseren, aanpassen, overwinnen!
Onder perfecte omstandigheden bloeien en rijpen alle koffiebessen tegelijk, wat resulteert in één enkele oogstperiode. Door de langdurige droogte en onvoorspelbare regenval van tegenwoordig is dit patroon echter verstoord. De bloei en rijping vinden niet langer gelijktijdig plaats.
Om dit probleem op te lossen, was Andrés de eerste boer die de oogst verdeelde in drie plukrondes en alleen de rijpste kersen op dat specifieke moment verzamelde. Hoewel dit systeem arbeidsintensiever is, is Andrés ervan overtuigd dat het de enige manier is om zijn hoge standaard te handhaven. Als bonus ontdekte hij dat elke plukronde een iets andere smaak en aroma oplevert.
In zijn zoektocht om deze oogstmethode te optimaliseren, liet hij de vrouwen die de koffie plukten hun nagels lakken in de kleur van een rijpe kers, om er zeker van te zijn dat ze alleen de kersen plukten die op hun best zijn.
Een unieke locatie zorgt voor een unieke variëteit!
Zoals eerder vermeld, ligt La Buena Esperanza in de Cacahuatique bergen in het oosten van El Salvador. Deze unieke locatie is een van de belangrijkste redenen waarom deze koffie, de 'Tekisic', als geen ander smaakt.
De Tekisic is een lokale aanpassing van de bekendere arabica variëteit 'Bourbon'. Hij is uniek voor El Salvador en wordt gekenmerkt door zowel een bloemige als fruitige smaak. Het feit dat hij groeit op een ijzerkleigrond, wat zeer ongewoon is, geeft de koffie een vol, romig gevoel.
Onze microlot Leon is volledig omringd door avocadobomen, wat de zachte body ten goede komt en resulteert in een unieke koffie.