ONAN's brouwgids
brengt je brouwvaardigheden naar een hoger niveau!
We make your brew
come true
Koffie maken met of zonder machine, welke bonen kies je dan? Maal ik ze grof of maal ik ze fijn? Met enkele kleine stappen til je al snel jouw zetvaardigheden naar een hoger niveau!
Welke zetmethode je ook verkiest, er zijn 5 universele regels waar je rekening mee moet houden:
1.Gebruik alleen gefilterd water of water uit flessen. Gewoon kraanwater zal de smaak vervlakken.
2.Verwarm het water tot 90°- 94°. Gebruik geen kokend water, want dan verbranden de meeste subtiele aroma's.
3. De beste manier om je koffie de meest intense smaken te geven is door de koffie alleen te malen op het moment dat je hem nodig hebt. Je kunt de bonen in onze koffiezakken met ventielen bewaren in een kast of op een andere donkere, wat koelere plek. Sluit de zakjes na gebruik. Leg ze niet in de koelkast of vriezer. Vocht zal de mooie aroma's vernietigen.
4. Let op je maling! Elke brouwmethode heeft zijn eigen specifieke en juiste maling nodig! Daarom moet het advies voor de perfecte maling serieus worden genomen!
5.Gebruik ongeveer 5-7 gram per 100 ml als je filterkoffie zet. Gebruik indien mogelijk een weegschaal. Je zult verbaasd zijn hoeveel een goed afgemeten brouwsel verschilt van een brouwsel dat niet goed is afgemeten.
v60
De V60 is een perfecte methode voor degenen die de voorkeur geven aan een zuivere filterkoffie met een gemiddelde body. Afhankelijk van welke maat glazen filter je hebt (01 of 02), kan je 1 – 4 kopjes zetten. Je kan de koffie in de druppelaar zetten of gewoon rechtstreeks in je kopje. Als je eenmaal je filter, koffiemaling en heet water hebt, ben je klaar om te gaan! Deze methode is ook toepasbaar op andere papier filter methodes of automatische druppel.
Brouwapparatuur
- Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
- V60-server (of rechtstreeks in je kopje)
- V60 druppelaar
- V60 filterpapier
- Waterverwarmer
- Schaal
- Slijpmachine
- Waterkoker (als je er een hebt, gebruik anders de waterkoker)
Maal
- Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)
Â
LATEN WE BROUWEN!
Zet de V60 op het serveerblad en spoel het papieren filter met heet water. Het verwijdert papierachtige smaken en verwarmt de kan of beker voor. Een goed begin is het halve werk!
MAAL DIE VERSE KOFFIE!
Weeg 21 g koffie af voor 300 ml. Je maling zal grover zijn dan keukenzout (medium grof). Doe de versgemalen koffie in de papieren filter.
DOEN!
Zet je weegschaal op nul en start de timer. Giet voorzichtig wat water in het midden van het bed en maak langzame, naar buiten draaiende bewegingen. Zorg ervoor dat alle bodems bedekt zijn met heet water.
LAAT HET BLOEIEN!
Laat de koffie 30 seconden bloeien. In dit stadium laat je het gas vrijkomen dat ontstaat wanneer heet water in contact komt met koffie. Deze gassen (zoals kooldioxide) worden gevormd tijdens het brandproces en bevatten veel van de aroma's.
DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!
Giet met een draaiende beweging vanuit het midden naar de rand toe. Blijf gieten tot je 300 g (300 ml) hebt bereikt. Het hele proces duurt 3 tot 4 minuten.
Last but not least, geniet van je kopje!
Neem je vers gezette koffie en geniet van je kopje!
chemex
De Chemex is een iconische zetwijze en staat bekend om zijn tijdloze design. Het zet een zuivere, volle en complete koffie. De Chemex filters zijn veel dikker dan die gebruikt worden bij andere pour-over methoden. Ze zijn ontworpen om fijne maling en oliën op te vangen. De extra laag zorgt voor een speciale, zuivere smaak.
Brouwapparatuur
- Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
- Chemex
- Chemex papieren filter gevouwen
- Waterverwarmer
- Schaal
- Slijper
- Waterkoker (als je er een hebt, gebruik anders de waterkoker)
Maal
- Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)
Â
BREW HET!
Plaats het gevouwen papier in de Chemex en spoel het af met heet water. Het verwijdert papierachtige smaken en verwarmt de Chemex voor. Verwijder na het spoelen het water.
GRIND HET!
Weeg ongeveer 18 gram koffie af (Chemex van 3 kopjes) en maal de bonen tot een gemiddelde grofheid. Doe de koffie in de Chemex en zet je weegschaal op nul.
DOEN!
Laat je water koken en laat het een minuut afkoelen. Giet wat water over de koffie en zorg ervoor dat alle gemalen koffie bedekt is.
LAAT HET BLOEIEN!
Laat de koffie 30 seconden bloeien. In dit stadium laat je het gas vrijkomen dat ontstaat wanneer heet water in contact komt met koffie. Deze gassen (zoals kooldioxide) worden gevormd tijdens het brandproces en ruiken heerlijk!
DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!
Ga door met gieten in een cirkelvormige beweging. Wanneer het waterniveau daalt, ga je verder met gieten tot je 300 g hebt.
GENIET!
Draai de Chemex een beetje rond en geniet van je vers gezette koffie!
French press
De French Press is een klassieker en supergemakkelijk in gebruik! Deze zetmethode is perfect voor filterliefhebbers die het graag net iets sterker hebben. Door de koffie te laten trekken, krijgt deze de tijd en de ruimte om de smaakvolle oliën en smaken vrij te geven. Dit resulteert in een vette, volle en intense kop met een vleugje meer cafeïne dan bij pour-over methodes. Omdat de koffie enkele minuten in contact blijft met het water, is een grovere maling nodig om bezinksel te verminderen. De filterzeef zal later de koffiedrab scheiden.
Brouwapparatuur
- Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
- Franse Pers
- Roerstokje of lepel
- Waterverwarmer
- Schaal
- Slijper
- Waterkoker (als je er een hebt, gebruik anders de waterkoker)
Maal
- Zeer grof gemalen (voelt aan als grof zeezout)
BREW HET!
Verwarm de Franse pers voor en spoel hem om met heet water.
GRIND HET!
Maal de benodigde hoeveelheid grof (5-7 g /100 ml). Doe de gemalen koffie in de Franse pers.
DOEN!
Zet je weegschaal op nul en begin met schenken! Giet wat water op de koffie en zorg ervoor dat alle malingen net bedekt zijn met heet water.
LAAT HET BLOEIEN!
Laat de koffie 30 seconden bloeien. Na 30 seconden zul je merken dat er zich een korstje boven op het water vormt. Roer het door met een lepel, bij voorkeur van hout.
DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!
Blijf zachtjes gieten in een cirkelvormige beweging tot je de rand bereikt, plaats het deksel erop zonder het handvat naar beneden te drukken om de warmte vast te houden. Laat de koffie 3-4 minuten rusten (doe eens gek, experimenteer). Duw de pers dan in een langzame beweging helemaal naar beneden.
EN NIET TE VERGETEN, GENIET VAN JE KOPJE!
En hier is het dan, je perfecte kopje koffie, gezet met de French Press. Veel plezier!
Aeropress
De Aeropress is compact en een van de meest veelzijdige zetmethodes. Hij heeft een dubbele functie en zorgt in een mum van tijd voor een lekker, vol kopje! De manuele drukmethode maakt het mogelijk om verschillende brouwsels te maken, afhankelijk van de gebruikte maling en hoeveelheid. Een middelgrove maling zorgt voor een volle filterkoffie, terwijl een fijne maling zorgt voor een steviger kopje met een volle body.
Brouwapparatuur
- Aeropress
- Aeropress filters (papier/metaal)
- Slijper
- Schaal
- Waterkoker
- Roerstokje of lepel
- Beker
Maal
- Medium grove maling (voelt aan als keukenzout en
maakt een vol filterbrouwsel)
- Fijne maling (voelt aan als heel fijne suiker en
maakt een espresso-achtige, sterkere koffie)
Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)
Â
BREW HET!
Plaats het filterpapier in de dop en plaats de Aeropress boven een kopje. Spoel het met heet water om papieren smaakstoffen te verwijderen en verwarm de Aeropress voor. Verwijder het water na het spoelen.
GRIND HET!
Weeg 18 g koffie (250 ml) en maal de bonen tot een gemiddelde maling. Doe de koffie in de Aeropress en zet je weegschaal op nul.
DOEN!
Laat het water een minuut afkoelen (80 - 85°C). Giet wat water over de koffie en zorg ervoor dat alle malingen ermee bedekt zijn.
LAAT HET BLOEIEN!
Laat de koffie 30 seconden bloeien. Na 30 seconden zul je merken dat er zich een korstje boven op het water vormt. Roer het even door met een (houten) lepel.
DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!
Ga door met schenken tot de bovenkant. Steek na 30 seconden de zuiger in de brouwkamer en druk hem langzaam naar beneden.
EN NIET TE VERGETEN, GENIET VAN JE KOPJE!
Neem je vers gezette koffie en geniet van je kopje!
Â
LATEN WE BROUWEN!
 moka espresso
De Bialetti, ook bekend als de Moka Pot, zet koffie door gebruik te maken van lichte druk. De druk ontstaat wanneer, door de hitte, stoom door de compacte gemalen koffie probeert te persen. Dit resulteert in een typische volle espresso met een vleugje bitterheid en donkere tonen.
Brouwapparatuur
- Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
- Bialetti
- Gebotteld water
- Slijper
Maal
- Fijne maling (voelt aan als heel fijne suiker)
Â
BREW IT
Zorg ervoor dat je Moka Pot schoon is en klaar voor gebruik! Vul de bodem van de pot met water.
GRIND HET!
Weeg voldoende gram koffie af, afhankelijk van de grootte van je pot. De maalgraad moet grover zijn dan espresso, maar fijner dan filter (voelt aan als heel fijne suiker).
koffie in de mand!
Doe je koffie in het filtermandje. Let op: vul altijd het hele mandje en tamp de gemalen koffie niet aan! Plaats het mandje in de basis en schroef de boven- en onderkant aan elkaar.
Zet de Bialetti op het fornuis en zet op middelhoog vuur.
DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!
Na een paar minuten komt de koffie eruit. Zet het vuur lager. Als de bovenkant van de kamer vol is, hoor je een sissend geluid. Nu kun je de koffie serveren.
EN NIET TE VERGETEN, GENIET VAN JE KOPJE!
Neem je vers gezette espresso en geniet van je kopje! Voeg wat schuimende melk toe en maak je eigen cappuccino!
 halfautomatische espresso
binnenkort!
automatische espresso
binnenkort!
Ontdek onze koffies
Serveer... een onan gebraad
Wil je wat van de Onan-magie naar jouw bedrijf brengen? Wij kunnen je helpen de beste koffie van de stad te serveren!
Ontdek onze koffies
Wie heeft er goede koffie nodig als je die met niemand kunt delen?