Onan Coffee & Tea Onan Coffee & Tea

Koffie zetten op zijn best!

In slechts enkele stappen naar de ultieme kop koffie

We make your brew
come true

Koffie maken met of zonder machine, welke bonen kies je dan? Maal ik ze grof of maal ik ze fijn?  Met enkele kleine stappen til je al snel jouw zetvaardigheden naar een hoger niveau!

Welke zetmethode je ook verkiest, er zijn 5 universele regels waar je rekening mee moet houden:

Bekijk Onan’s universele koffie regels
5 universele regels

1. Gebruik alleen gefilterd of flessenwater. Gewoon kraanwater zal de smaak afvlakken.

2. Verwarm het water tot 90°- 94°. Gebruik geen kokend water, want dan verbranden de meeste subtiele aroma’s.

3. De beste manier om uw koffie de meest intense smaken te geven is door de koffie pas te malen op het moment dat je hem nodig hebt. (Je kan de bonen in onze geventileerde koffiezakjes bewaren en ze in een kast of op een andere donkere, wat koelere plaats bewaren. Sluit de zakken na gebruik. Leg ze niet in de koelkast of vriezer. Al het vocht zal de mooie aroma’s teniet doen.)

4. Let op je maling! Elke zetmethode heeft zijn eigen specifieke en juiste maling nodig! Daarom moet het advies voor de perfecte maling serieus genomen worden.

5. Gebruik ongeveer 5-7 gram per 100 ml bij het zetten van filterkoffie. Gebruik, indien mogelijk, een weegschaal. Je zal verbaasd zijn hoeveel een goed afgemeten brouwsel verschilt van een brouwsel dat niet goed is afgemeten.

V60

De V60 is een perfecte methode voor degenen die de voorkeur geven aan een zuivere filterkoffie met een gemiddelde body. Afhankelijk van welke maat glazen filter je hebt (01 of 02), kan je 1 – 4 kopjes zetten. Je kan de koffie in de druppelaar zetten of gewoon rechtstreeks in je kopje. Als je eenmaal je filter, koffiemaling en heet water hebt, ben je klaar om te gaan! Deze methode is ook toepasbaar op andere papier filter methodes of automatische druppel.

V60 stap voor stap
Koffiezetgids V60

ZETAPPARATUUR

Verse koffiebonen (of gemalen koffie)

  • V60 schep (of rechtstreeks in uw kopje)
  • V60 druppelaar
  • V60 filterpapier
  • Schaal
  • Molen
  • Waterkoker

MALING

  • Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)

LATEN WE HET BROUWEN!

Zet de V60 op de server en spoel de papieren filter met heet water. Het verwijdert papierachtige smaakjes en verwarmt de pitcher of het kopje voor. Een goed begin is het halve werk!

MAAL DIE VERSE KOFFIE!

Weeg 21 g koffie af voor 300 ml. Je maling zal grover zijn dan tafelzout (middelgrof). Doe de versgemalen koffie in de papieren filter.

SCHENKEN MAAR!

Zet de weegschaal op nul en start de timer. Giet voorzichtig wat water in het midden van het bed en maak langzame, naar buiten draaiende bewegingen. Zorg ervoor dat alle gemalen koffie bedekt is met heet water.

LAAT HET rusten!

Laat de koffie 30 seconden rusten. In deze fase komen de gassen vrij die ontstaan wanneer heet water in contact komt met koffie. Deze gassen (zoals kooldioxide) worden gevormd tijdens het brandproces en bevatten veel van de aroma’s.

DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!

Ga door met gieten vanuit het midden naar de rand in een cirkelvormige beweging.  Blijf gieten tot je 300 g (300 ml) hebt bereikt. Het hele proces zou tussen de 3 – 4 minuten moeten duren.

Last but not least, geniet van je koffie!

Neem de vers gezette koffie en geniet van je kopje, smakelijk!

Chemex

De Chemex is een iconische zetwijze en staat bekend om zijn tijdloze design. Het zet een zuivere, volle en complete koffie. De Chemex filters zijn veel dikker dan die gebruikt worden bij andere pour-over methoden. Ze zijn ontworpen om fijne maling en oliën op te vangen. De extra laag zorgt voor een speciale, zuivere smaak.

Laten we Chemex zetten
Koffiezetgids Chemex

ZETAPPARATUUR

  • Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
  • Chemex
  • Chemex papieren filter gevouwen
  • Waterkoker
  • Weegschaal
  • Molen

MALING

  • Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)

BROUW HET!

Plaats het gevouwen papier in de Chemex en spoel het uit met heet water. Dit verwijdert papierachtige smaken en verwarmt de Chemex voor. Verwijder na het spoelen het water.

MAAL DIE VERSE KOFFIE!

Weeg ongeveer 18 g koffie af (3 koppen Chemex) en maal de bonen tot een gemiddelde grofheid. Doe de koffie in de Chemex en zet de weegschaal op nul.

SCHENKEN!

Laat het water koken en laat het een minuut afkoelen. Giet wat water over de koffie en zorg ervoor dat alle gemalen koffie bedekt is.

LAAT HET RUSTEN!

Laat de koffie 30 seconden rusten. In deze fase komen de gassen vrij die ontstaan wanneer heet water in contact komt met koffie. Deze gassen (zoals kooldioxide) worden gevormd tijdens het brandproces en ruiken heerlijk!

DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!

Ga door met gieten in een draaiende beweging. Wanneer het waterpeil daalt, ga je verder met gieten tot je 300 g hebt bereikt.

GENIET!

Draai de Chemex een beetje rond en geniet van je vers gezette koffie!

FRENCH PRESS

De French Press is een klassieker en supergemakkelijk in gebruik! Deze zetmethode is perfect voor filterliefhebbers die het graag net iets sterker hebben. Door de koffie te laten trekken, krijgt deze de tijd en de ruimte om de smaakvolle oliën en smaken vrij te geven. Dit resulteert in een vette, volle en intense kop met een vleugje meer cafeïne dan bij pour-over methodes.  Omdat de koffie enkele minuten in contact blijft met het water, is een grovere maling nodig om bezinksel te verminderen. De filterzeef zal later de koffiedrab scheiden.

French Press stap voor stap
French Press

ZETAPPARATUUR

  • Verse koffiebonen (of gemalen koffie)
  • French Press
  • Roerstokje of lepeltje
  • Waterkoker
  • Schaal
  • Molen

MALING

  •  Zeer fijne maling (voelt aan als grof zeezout)

BROUW HET!

Verwarm de French Press voor en spoel hem om met heet water.

MAAL HET!

Maal de benodigde hoeveelheid grof (5-7 g /100 ml). Doe de gemalen koffie in de French Press.

SCHENKEN!

Zet uw weegschaal op nul en begin met schenken. Giet wat water op de koffie en zorg ervoor dat alle gemalen koffie bedekt is met heet water.

LAAT HET rusten!

Laat de koffie 30 seconden rusten. Na 30 seconden zal je zien dat er zich een korstje bovenop het water vormt. Roer het even om met een lepel, bij voorkeur van hout.

DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!

Giet zachtjes verder in een cirkelvormige beweging tot je de rand bereikt, plaats het deksel erop zonder het handvat naar beneden te drukken om de warmte vast te houden. Laat de koffie 3-4 minuten rusten (doe eens gek, experimenteer). Duw dan de pers helemaal naar beneden in een langzame beweging.

LAST BUT NOT LEAST, GENIET VAN JE KOPJE!

En hier is het dan, uw perfecte kopje koffie, gezet met de French Press. Geniet ervan!

AEROPRESS

De Aeropress is compact en een van de meest veelzijdige zetmethodes. Hij heeft een dubbele functie en zorgt in een mum van tijd voor een lekker, vol kopje! De manuele drukmethode maakt het mogelijk om verschillende brouwsels te maken, afhankelijk van de gebruikte maling en hoeveelheid. Een middelgrove maling zorgt voor een volle filterkoffie, terwijl een fijne maling zorgt voor een steviger kopje met een volle body.

Wat heb je nodig?
Koffiezetgids Aeropress

ZETAPPARATUUR

– Aeropress

– Aeropress filters (papier/metaal)

– Molen

– Weegschaal

– Waterkoker

– Roerstokje of lepel

– Beker

MALING

– Medium grove maling (voelt aan als keukenzout en

maakt een vol filterbrouwsel)

– Fijne maling (voelt aan als zeer fijne suiker en

maakt een espresso-achtige, sterkere koffie)

Medium grove maling (voelt iets grover aan dan keukenzout)

BROUW HET!

Doe het filterpapier in de dop en plaats de Aeropress boven een kopje. Spoel het met heet water om de papieren smaakjes te verwijderen en verwarm de Aeropress voor. Verwijder het water na het spoelen.

MAAL HET!

Weeg 18 g koffie (250 ml) en maal de bonen tot een gemiddelde maling. Doe de koffie in de Aeropress en zet de weegschaal op nul.

SCHENKEN!

Laat het water een minuut afkoelen (80 – 85°C). Giet wat water over de koffie en zorg ervoor dat alle maalsels ermee bedekt zijn.

LAAT HET rusten!

Laat de koffie 30 seconden rusten. Na 30 seconden zal je merken dat er zich een korstje vormt op het water. Roer het even door met een (houten) lepel.

DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!

Ga door met gieten tot de bovenkant. Na 30 seconden steek je de zuiger in de zetkamer en druk deze langzaam naar beneden.

LAST BUT NOT LEAST, GENIET VAN UW KOPJE!

Neem de vers gezette koffie en geniet van uw kopje!

LATEN WE BROUWEN!

Moka Espresso

De Bialetti, ook bekend als de Moka Pot, zet koffie door gebruik te maken van lichte druk. De druk ontstaat wanneer, door de hitte, stoom door de compacte gemalen koffie probeert te persen. Dit resulteert in een typische volle espresso met een vleugje bitterheid en donkere noten.

Laten we een moka maken!
Koffiezetgids Moka Espresso

ZETAPPARATUUR

– Verse koffiebonen (of gemalen koffie)

– Bialetti

– Flessenwater

– Molen

MALING

– Fijne maling (voelt aan als zeer fijne suiker)

BROUW HET

Zorg ervoor dat uw Moka Pot schoon is en klaar voor gebruik! Vul de bodem van de pot met water.

MAAL HET!

Weeg voldoende gram koffie af, afhankelijk van de grootte van uw pot. De maalgraad moet grover zijn dan espresso maar fijner dan filter (voelt aan als zeer fijne suiker).

KOFFIE IN HET MANDJE!

Doe uw koffie in het filtermandje. Let op: vul altijd het hele mandje en tamp de gemalen koffie niet aan! Plaats het mandje in de basis en schroef de boven- en onderkant aan elkaar.

Zet de Bialetti op het fornuis en zet op middelhoog vuur.

DE LAATSTE STAPPEN, BIJNA KLAAR!

Na een paar minuten begint de koffie eruit te komen. Zet het vuur lager. Als de bovenkant van de kamer vol is hoor je een sissend geluid. Dit is het moment waarop je uw koffie kunt serveren.

LAST BUT NOT LEAST, GENIET VAN UW KOPJE!

Neem de vers gezette espresso en geniet van uw kopje! Voeg wat melkschuim toe en creëer uw eigen cappuccino!

LATEN WE BROUWEN!

SEMIAUTOMATIsche ESPRESSO

Hoe maak je een goede espresso?
Koffiezetgids semiautomatische espresso

COMING SOON!!

automatic coffeemachine beans

Automatische ESPRESSO

tips over automatisch brouwen
koffiezetgids automatische espresso

COMING SOON!

[/READMORE]

Ontdek onze koffies

Ontmoet onze producenten

Serveer... een Onan roast

Wilt u wat van de Onan magie naar uw bedrijf brengen?  Wij kunnen u helpen de beste koffie van de stad te serveren!

Ontdek onze direct trade koffies

Kom meer te weten over hoe we werken

Ontdek onze koffievariëteiten

Wie heeft er goede koffie nodig als je die met niemand kunt delen?

Leer en ontdek onze wereld

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!