Onan's team
Passie voor koffie, thee en vriendschap
We vloeien samen ... als een team
Laten we praten!
Hoe ben je bij Koffie Onan begonnen?
Tijdens mijn opleiding tot kleuteronderwijzer in Leuven begon ik aan een zoektocht naar de perfecte canephora (robusta) boon. Ik wist niet dat mijn zoektocht me rechtstreeks naar Onan zou leiden, en voor ik 'ABC' kon zeggen, werkte ik er als student. Maar toen ik afgestudeerd was, drong het tot me door als een dubbele espresso - koffie was mijn ware roeping! Dus nam ik de stoutmoedige beslissing om te blijven en nu, 18 jaar later, kan ik me mijn leven nog steeds niet voorstellen zonder de heerlijke geur van vers gezette bonen. Het lijkt erop dat mijn lot werd bezegeld met een kopje koffie!
Wat is je functie?
Als een gepassioneerd lid van het Onan team, omvat mijn rol een veelheid aan verantwoordelijkheden die me enorm veel plezier geven. Van nauwe samenwerking met ons uitzonderlijke team tot het creëren van educatieve ervaringen, mijn doel is om opwinding en verwondering in onze wereld van koffie te ontketenen. Ik ben er trots op dat ik onze klanten kan helpen om de beste smaken en technieken te ontdekken en zo het ware potentieel van hun koffiereis te ontsluiten. Samen duiken we diep in de kunst van koffie en ontdekken we de verborgen schatten die elk kopje bevat.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Vanuit het oogpunt van een brander ben ik geïntrigeerd door hoe uitdagend en wetenschappelijk het is. Ik kan besluiten om me te concentreren op bepaalde kenmerken die ik uit de koffie wil halen, maar dan geven de barista's ons hun feedback en passen we de branding misschien iets aan, waarbij we ons richten op verschillende elementen die hen zijn opgevallen nadat ze er een tijdje mee hebben gewerkt. Koffie is zo'n complex product en het beste halen uit elke variëteit is iets waar ik nooit genoeg van krijg!
Wat is je favoriete variëteit?
Dat is een moeilijke, want ik ben eigenlijk dol op alle soorten waarmee ik werk. Veel hangt af van de tijd van het jaar. In de lente ben ik misschien meer in voor een zoete gele bourbon, bijvoorbeeld, terwijl ik in de winter meer van de Indiase koffies drink, die een vollere body hebben en wat donkerdere tonen.
Wat is je favoriete drankje?
Ik ben een echte espresso-, filter- en cappuccinoliefhebber!
Hoe ben je bij Koffie Onan begonnen?
Mijn vriend, met wie ik sinds 2012 samen ben, komt uit Leuven. Altijd als ik bij hem op bezoek kwam, gingen we koffie drinken bij Onan en ik grapte altijd dat als ik ooit naar België zou verhuizen, ik daar zou komen werken. In 2014 heb ik de stap gezet en gesolliciteerd. Eerst combineerde ik het met mijn studie, maar het bleek dat ik meer zin had in koffie dan in studeren!
Wat is je functie?
Als general manager bij Koffie Onan zorg ik dagelijks voor de algemene werking van het bedrijf. Ik probeer de rest van het team te inspireren om altijd enthousiasme, positiviteit en plezier uit te stralen, zodat iedereen een echte Onan-ervaring heeft! Met de visie en strategie van Onan in het achterhoofd, zet ik de praktische systemen op om het bedrijf draaiende te houden.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Koffie is nooit saai! Er zit zoveel achter: de wetenschappelijke kant, de teelt, het brandproces, dat alles resulteert in een goede espresso! Aan de andere kant is er ook een emotioneel aspect, want hoe afgezaagd het ook mag klinken, koffie brengt mensen samen, en daar hou ik absoluut van!
Wat is je favoriete variëteit?
Mijn favoriet is liberica, vooral vanwege de pinda-achtige smaak. Als Nederlands meisje houd ik erg van deze smaak, of het nu in een kopje is of op een boterham. Er zit wel meer cafeïne in dan in de arabica soort, dus iemand die zo energiek is als ik moet er wel een beetje voorzichtig mee zijn! Maar als mijn energieniveau de pan uit rijst, kan ik een zachte Braziliaanse catuai echt waarderen.
Wat is je favoriete drankje?
Ik ben dol op filterkoffie in de ochtend en een goede cappuccino in de middag.
Waarom ben je met Koffie Onan begonnen?
Ik was vrij jong toen ik besefte dat ik op een dag mijn eigen bar wilde beginnen en koffie de aandacht wilde geven die het verdient. Weer of geen weer, zet mensen bij elkaar met een kop koffie in de hand en er ontstaat meteen een leuke sfeer. Maak van deze koffie een product van hoge kwaliteit en je hebt een gouden combinatie. Toen ik 15 was, bezocht ik Londen voor het eerst en ik was onder de indruk! Ik zag bars die volledig gewijd waren aan koffie en ik besefte dat we in België niet genoeg deden met dit potentieel. Ik denk dat het toen allemaal begonnen is.
Hoe is Koffie Onan eigenlijk ontstaan?
In 2004 vond ik de locatie in de Parijsstraat, waar we nu nog steeds zitten. Ik ontmoette Michel Longeville, een koffiebrander, en hij is degene die me op het goede spoor heeft gezet. We selecteerden samen koffie en thee en zo is het allemaal begonnen.
Wat houdt je huidige baan in?
Mijn baan is in 14 jaar volledig veranderd, van barista tot manager van een groeiend bedrijf. In het begin werkte ik zes van de zeven dagen en deed ik alles zelf, inclusief schoonmaken en papierwerk na sluitingstijd. Toen kwam Chloé erbij en lange tijd hebben we dit samen gedaan. Daarna begon alles heel snel te veranderen. Het werd steeds drukker in de winkel, we begonnen onze eigen koffie te branden, de verkoop nam toe en ons team werd groter. In 2017 verhuisde de branderij naar een aparte locatie in de Vaartstraat, die nu het centrum van onze activiteiten is geworden. Alle brandingen, logistiek en administratie gebeuren daar en het is ook de plek waar je mij het grootste deel van de tijd kunt vinden.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Er gaat niets boven een goede eerste koffie 's ochtends! Meer nog, ik wil elke dag iets proeven dat me versteld doet staan. Je klanten die ervaring geven elke keer dat ze de winkel binnenlopen is een uitdaging en verveelt nooit. Dat is waar ik het voor doe: het beste uit elk kopje halen!
Wat is je favoriete variëteit?
Ik hou van onze huisblend Amer Forte, omdat die de canephora variëteit Old Paradenia bevat. Met de klimaatverandering zullen we meer aandacht moeten besteden aan variëteiten als deze, omdat ze beter bestand zijn tegen milieuproblemen. Ik denk ook dat de combinatie van het zachtere Brazilië met het sterke India een interessante combinatie van smaken oplevert.
Wat is je favoriete drankje?
Een goede filter in de ochtend en een killer espresso op elk moment van de dag! Je kunt nooit onderschatten hoe moeilijk het is om een goede espresso te maken, het is een vak apart en het vergt passie en toewijding om er goed in te worden.
Hoe ben je bij Onan Coffee & Tea gaan werken?
Op zoek naar wat routine in mijn chaotische studententijd, besloot ik te solliciteren voor een studentenjob bij Onan Coffee & Tea, mijn favoriete koffiebar. Zelfs nadat ik was overgestapt naar de Universiteit Gent voor mijn master Biologie, koos ik ervoor om te blijven. Toen ik mijn studies beëindigde, besefte ik dat ik Onan niet kon achterlaten. In plaats daarvan zag ik een opwindende kans om mijn wetenschappelijke kennis te combineren met mijn groeiende passie voor koffie, fermentatie en sensorische wetenschappen.
Wat is je functie?
Ik houd toezicht op de logistiek in de roasterij en zorg voor een soepele coördinatie tussen productie, verkoop en de bar en winkel. Ik richt me op het verbeteren en updaten van onze website, draag bij aan innovatie, online verkoop en marketing. Daarnaast evalueer en vind ik nieuwe producten om ons assortiment uit te breiden. Als nevenproject ben ik de Kombucha-brouwer bij Onan Coffee & Tea!
Wat vind je het interessantst aan koffie?
De vele factoren die van invloed zijn op de smaken en aroma's die in de resulterende koffieboon terug te vinden zijn (vanuit wetenschappelijk perspectief), prikkelen mijn nieuwsgierigheid. Ik besteed mijn tijd graag aan het lezen van de nieuwste onderzoeken over koffie en thee en aan het nadenken over hoe ik de huidige methoden kan verbeteren en innoveren. Omdat ik ben opgeleid in de mout- en brouwwetenschap, vind ik het leuk om mijn inzichten te extrapoleren naar de koffie-industrie.
Wat is je favoriete variëteit?
De S795 variëteit, vooral degene die in India groeit, is mijn favoriet aller tijden. Deze variëteit maakt duurzamere landbouwpraktijken mogelijk dankzij haar grote resistentie tegen koffieroest, een eigenschap die afkomstig is van een van haar voorouders, Liberica (ook zeker in mijn top 5). Naar mijn mening hebben de wortels van Liberica het sensorische karakter van deze variëteit een enorme boost gegeven: de volle body, de zoetheid en de kruidige noten zijn gewoon buitengewoon!
Wat is je favoriete drankje?
s Ochtends geef ik de voorkeur aan een vers filterbrouwsel, 's middags kan ik een sterke havermelk cappuccino niet weerstaan!
Hoe ben je bij Koffie Onan begonnen?
Na de pandemie was ik op zoek naar een nieuwe baan en ik realiseerde me dat ik op een plek wilde werken waar ik me elke dag thuis voel en waar mijn humeur, mindset en persoonlijkheid een boost krijgen. Ik had het gevoel dat Koffie Onan de plek was die me dat kon bieden. Bovendien was Onan ook nog op zoek naar een in-house designer, wat helemaal bij mijn profiel paste.
Wat is je functie?
Ik werk als barista en verkoper in onze bar en winkel. Met mijn achtergrond in interieur en grafisch ontwerp ben ik Onans huisontwerper. Ik probeer constant creatieve ideeën te bedenken voor nieuwe visuals. Ik ontwerp posts op sociale media, maak formele workshop- en opleidingsgidsen en ondersteun onze marketingcampagnes.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Voordat ik bij Koffie Onan begon, wist ik nog niet veel over koffie. Tot nu toe heb ik zo ongelooflijk veel geleerd. Ik kon al aroma's herkennen als ik aan versgemalen koffie rook. Maar bij Onan werd ik me bewust van alle verschillende smaken die in koffie te herkennen zijn, iets wat me vroeger niet echt opviel.
Wat is je favoriete variëteit?
Ik heb mijn hart verloren aan een Colombiaanse Caturra. De geroosterde noten van walnoot en rozijnen met een vleugje citrus zijn gewoon verslavend! Het is een lokale variëteit uit Zuid-Amerika die het koffieprofiel van dit gebied goed weergeeft.
Wat is je favoriete drankje?
Met mijn Italiaanse roots is een kleine espresso (met wat suiker, schiet me niet neer) heilig! Bij Onan begon ik filterbrouwsel ook echt te waarderen.
Hoe ben je bij Koffie Onan begonnen?
Ik begon bij Koffie Onan toen ik nog Geschiedenis studeerde aan de universiteit van Leuven. Na mijn afstuderen kon ik Onan niet verlaten, dus besloot ik te blijven. Ik nam een tijdje vrij om wat te reizen en andere delen en culturen van de wereld te verkennen. Alle wegen leidden me echter terug naar Onan, dus ik denk dat ik nu een Baristoriaan ben!
Wat is je functie?
Mijn belangrijkste taak is het beheren van de organisatie van het team en het opstellen van het rooster. Als zorgzaam persoon zijn de banden tussen onze leden en de saamhorigheid van Onans team erg belangrijk voor mij. Ik hoop een aanspreekpunt te zijn voor elk teamlid dat tegen een obstakel aanloopt. Aan de andere kant heb ik een grote passie voor het organiseren en managen van evenementen en workshops, evenals het trainen van onze studenten.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Het concept van Koffie Onan om te werken via directe handelscontracten met de boeren is absoluut het meest interessante aspect van ons bedrijf. Als je beseft hoe lang de keten tussen de boer en de gebrande koffieboon kan zijn, is het echt verbazingwekkend om te zien hoe kort we deze keten hebben kunnen maken. Bovendien vertegenwoordigt het het symbool dat koffie heeft in onze samenleving: een heerlijk brouwsel dat mensen samenbrengt!
Wat is je favoriete variëteit?
India Catimor is mijn favoriete variëteit. Ik herinner me dat dit de koffie was die me echt versteld deed staan toen ik bij Koffie Onan begon te werken. Op dat moment had ik nog niet ervaren hoe verrassend koffiesmaken kunnen zijn. De unieke zwarte pepertonen en gedroogde vruchtenaroma's waren onverwacht, maar eye-opening en een genot voor mijn smaakpapillen!
Wat is je favoriete drankje?
Ik geniet het meest van een sterke espresso of een zijdezachte cappuccino!
Hoe ben je bij Koffie Onan begonnen?
Mijn koffieavontuur begon in Rusland in 2009, als barista en later als koffiebrander. Alles veranderde toen ik mijn Belgische partner ontmoette, voor wie ik helemaal naar Leuven verhuisde. Toen ik voor het eerst naar België kwam, nam hij me mee naar Onan voor een kopje koffie. Toen wist ik dat ik mijn werk als koffiebrander hier bij Koffie Onan wilde voortzetten. Gewoon de beste koffie van de hele regio!
Wat is je functie?
Ik ben de roastmaster bij Onan, dus elke boon die je in onze winkel koopt of in onze bar proeft, is door mij gebrand. Omdat ik een Q-grader certificaat heb, probeer ik zoveel mogelijk kennis te delen met mijn collega's en onze studenten. Ik organiseer graag workshops en degustaties voor klanten, waarbij mijn expertise van SCA-cursussen in branden, baristavaardigheden en groene koffie goed van pas komt. Een ander deel van mijn werk bestaat uit het beheren van de webshop. In het algemeen probeer ik voortdurend ons koffieassortiment bij te werken en nieuwe koffiesoorten en boerderijen te selecteren om mee samen te werken, uiteraard via directe handel.
Wat vind je het interessantst aan koffie?
Het brede scala aan smaken en aroma's dat koffie te bieden heeft, vind ik erg fascinerend. Daarom was het heel belangrijk voor me om een nieuwe cuppingtraditie te creëren bij Onan. Elke ochtend nemen we in de branderij de tijd om samen een kopje koffie te drinken en onze ervaring te bespreken voordat we aan het werk gaan. Met mijn diploma Geschiedenis kan ik niet ontkennen dat ik ook erg gepassioneerd ben over de geschiedenis van koffie.
Wat is je favoriete variëteit?
Als ik moet kiezen, zou ik zeggen dat Kenia's variëteit SL28 mijn favoriet is! Het heeft zo'n aangename zuurgraad met wat kruidige toetsen, zowel interessant als heerlijk. Het is speciaal ontwikkeld voor de bodem die kenmerkend is voor Kenia en de lokale uitdagingen. Zo is de variëteit beter bestand tegen ziekten en plagen, wat een duurzamere landbouw mogelijk maakt.
Wat is je favoriete drankje?
Met alle complexiteit van het brandproces kies ik graag voor eenvoud in mijn koffie. Een filterkoffie is daarom mijn favoriete koffie!
Neem contact met ons op
Heb je zelf een vraag?
Schiet!
Bezoek ons
Neem een kopje aan de bar of
neem wat koffiebonen mee!
Onan opdienen in uw bedrijf
Wij kunnen je helpen de beste koffie en thee van de stad te serveren!