de geschiedenis van onan
Passie, kwaliteit en boeren
Overal koffie, thee en plezier brengen sinds 2004
Onan bestaat al een tijdje, sinds 2004 om precies te zijn. Toen hij jonger was, werkte onze oprichter Hans Onan in veel cafés en hij hield altijd van de warmte en gezelligheid die bij koffie en thee horen. Een lekker kopje kan een excuus zijn om een praatje te maken met een vriend, een manier om je dag goed te beginnen of de perfecte metgezel tijdens het lezen van de krant of een goed boek. Hans had echter het gevoel dat er veel meer potentieel in het product zat. Hij besefte dat er meer tijd moest worden genomen en moeite moest worden gedaan om het perfecte brouwsel onder de knie te krijgen, de smaak te verfijnen en de verschillende manieren te verkennen waarop koffie of thee kon worden gedronken. Toen hij 32 was gaf hij zijn baan op en volgde zijn levenslange droom om zijn eigen koffiehuis te beginnen. Zo vond Koffie Onan zijn plaats in de Parijsstraat in Leuven.
EEN TEAM VAN TWEE
In zijn streven om de perfecte plek te creëren om van een kopje koffie te genieten, kreeg Hans al snel hulp van een zeer energieke studente, Chloé genaamd. Op haar zoektocht naar goede koffie kocht ze toevallig koffie bij Koffie Onan. Ze begon er te werken terwijl ze studeerde voor kleuterjuf, maar al snel werd de passie voor koffie sterker dan die voor het lesgeven (hoewel je haar nog steeds enthousiast alles kunt zien uitleggen wat je wilt weten over wat je precies drinkt als je de bar bezoekt). Na haar afstuderen besloot ze dat haar toekomst bij de bar lag en al snel sloot ze zich aan bij Hans in zijn streven om een leuke plek te creëren, waar mensen van alle rangen en standen zich welkom voelen om te genieten van een kopje koffie of thee dat met de nodige zorg is bereid!
Koffiebranderij
In het begin was de bar een beetje meer 'oldschool' dan nu. Rieten stoelen. Koffie werd aan tafel geserveerd. Een ander en minder gespecialiseerd menu. Dat veranderde allemaal snel toen we kennismaakten met barista-kampioenschappen en de wereld van koffiebonen en hun producenten ontdekten. We begonnen kleine hoeveelheden bonen te kopen, ze per 2 kg te branden voor de bar en ze aan de klanten te verkopen. Naarmate de vraag naar koffiespecialiteiten toenam, ontgroeiden we deze manier van werken al snel en uiteindelijk kochten we de branderij hier in Leuven. Samen met de branderij groeide ons team, we werden een beetje groter en een stuk beter omdat we ons constant proberen te specialiseren. We zijn nu een team van 5 gepassioneerde koffie- en theeliefhebbers en we doen ons uiterste best om elke dag het beste uit elk kopje te halen! Rechtstreeks van de boerderij naar de winkel & bar!
Wat gebeurt er in de branderij?
WE GAAN VER TERUG EN WE GAAN DIRECT
We begonnen het brandproces te verfijnen en besteedden al onze aandacht aan het perfectioneren ervan. Langzaam kregen we meer controle over elke stap, van boon tot brouwsel. We legden contacten met een aantal uitstekende koffieboeren in Brazilië en India, die net zo gepassioneerd waren over het leveren van de perfecte boon als wij, en vonden manieren om onze manier van koffie produceren verder te vermenselijken. Voor meer dan 70% procent van onze koffies vertrouwen we nu op directe handel en op dit moment hebben we 4 privé Onan-partijen. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk factoren van het proces controleren en hebben we een eerlijke relatie met onze boeren, wiens expertise en passie we zeer waarderen.
Lees meer over hoe we werken