Onan Coffee & Tea Onan Coffee & Tea

Finca La Buena Esperanza, El Salvador

13°46'46.2"N 88°12'12.6"W

Koffie & girl power!

In 1924 had Amalia De Quintanilla een droom. Ze wilde een stuk land van 56 hectare kopen in het Cacahuatique gebergte in het oosten van El Salvador om haar eigen koffieplantage te beginnen en alleen de allerbeste koffiesoorten te produceren – geen gemakkelijke taak in die dagen, aangezien de koffiebusiness grotendeels werd gedomineerd door mannen! Zij zette echter door en tegen alle verwachtingen in werd zij een van de eerste vrouwelijke koffieboeren ter wereld. ‘La Buena Esperanza’, zoals ze haar boerderij noemde, was geboren!

GEWELDIGE KOFFIE VAN EEN ACHTER-ACHTERKLEINZOON

Nu, vier generaties later, beheert haar achter-achterkleinzoon Andrés de boerderij met dezelfde passie en vastberadenheid, en houdt zo Amalia’s droom levend. Net als Amalia gelooft Andrés dat de uitwisseling van informatie in alle stadia van het koffieproductieproces de beste manier is om groei en verbetering te garanderen. Daarom bezoekt hij regelmatig iedereen die betrokken is bij het proces, van de boer tot aan de barista. We hebben de eer gehad hem te verwelkomen in onze winkel en hij heeft ons niet alleen gecharmeerd met zijn visie, kennis en gevoel voor humor, maar hij heeft ons ook geïnspireerd om te proberen de beste kop koffie in Leuven te serveren.

KLIMAATVERANDERING: IMPROVISEER, implementeer, triomfeer!

Onder perfecte omstandigheden bloeien en rijpen alle koffiebessen tegelijk, wat resulteert in één oogstperiode. Echter, door de lange droogtes en onvoorspelbare regenval de laatste jaren, is dit patroon verstoord. De ontwikkeling van de bessen vindt niet langer gelijktijdig plaats.

Om dit probleem te overwinnen, was Andrés de eerste boer die de oogst in drie plukrondes verdeelde, waarbij hij alleen de rijpste bessen op dat specifieke moment plukte. Hoewel dit systeem arbeidsintensiever is, is Andrés ervan overtuigd dat het de enige manier is om zijn hoge normen te handhaven. Als bonus ontdekte hij dat elke plukronde resulteert in een licht verschillende smaak en aroma.

In zijn zoektocht om deze oogstmethode te optimaliseren, vroeg hij de vrouwen die de koffie plukken hun nagels te lakken in de kleur van een rijpe bes, om ervoor te zorgen dat ze alleen de bessen plukken die op hun best zijn.

EEN UNIEKE LOCATIE CREËERT EEN UNIEKE VARIËTEIT!

Zoals eerder vermeld, ligt La Buena Esperanza in de Cacahuatique bergen in het oosten van El Salvador. Deze unieke locatie is een van de belangrijkste redenen waarom deze koffie, de ‘Tekisic’, niet te vergelijken is met anderen.

De Tekisic is een lokale aanpassing van de bekendere arabica variëteit ‘Bourbon’. Ze is uniek voor El Salvador en kenmerkt zich door zowel een bloemige als fruitige smaak. Het feit dat de koffie groeit op een ultisol (ijzer-klei) bodem, wat zeer ongebruikelijk is, geeft hem een volle, romige textuur.

Ons microlot genaamd Leon is volledig omringd door avocadobomen, wat bijdraagt aan zijn zachte body en resulteert in een uniek resultaat.

Want to taste?

Direct trade
El Salvador Tekisic Espresso Roast
Espresso

Zachte en milde body, oranjebloesem, gecarameliseerde amandel en lichte tonen van agrum en citrus

 12,90
Direct trade
El Salvador Tekisic Filter Roast
Filter

Zachte en smeuïge body, zonnebloempitten, marsepein en subtiele tonen van rijpe citrus en jasmijn

 12,90
Schrijf nu in op onze nieuwsbrief!